نمودار-هیستوگرام-چیست

هیستوگرام چیست؟ | نحوه خواندن نمودار هیستوگرام

بدون دیدگاه

اگر تاکنون از هیستوگرام دوربین یا فتوشاپ استفاده نکرده اید پیشنهاد می کنم این مقاله را تا آخر مطالعه نمایید.

هیستوگرام در اکثر دوربین ها موجود است. استفاده از هیستوگرام یک روش ساده برای ارزیابی دو چیز مهم می باشد. اگر تاکنون از هیستوگرام استفاده نکرده اید یا نمی دانید هیستوگرام ها چه کاربردی دارد ، ادامه مطلب را بخوانید.

نحوه خواندن هیستوگرام

هیستوگرام دوربین، یک نمودار گرافیکی است که محدوده تونال تصویر را نمایش می دهد. به عبارت دیگر ، هیستوگرام به شما نشان می دهد که تصویر شما دارای چه مقدار سایه (تاریکی)، چه مقدار نور (روشنایی) و چه مقدار “سایه روشن” است.

مفهوم-نمودار-هیستوگرام

قسمت سمت چپ نمودار، جزئیات سایه ها و سمت راست، روشنایی ها را نمایش می دهد.

شما می توانید نمودار هیستوگرام را هنگام ثبت تصویر یا بعد از آن مشاهده کنید. معمولاً هنگامی که دکمه های “Disp” ، “Info” یا منوی جهت دار دوربین خود را فشار می دهید ، نمودار هیستوگرام ظاهر می شود ، اما ممکن است این مورد در مدل های مختلف دوربین متفاوت باشد، بنابراین اگر از نحوه دسترسی به هیستوگرام در دوربین خود مطلع نیستید ، به دفترچه راهنمای دوربین مراجعه نمایید.

هیستوگرام-دوربین-عکاسی

هنگامی که دیافراگم ، سرعت شاتر و ISO دوربین خود را تنظیم می کنید ، باید اطلاعات موجود در این نمودار را مشاهده کنید. با افزایش نوردهی – مثلاً با استفاده از سرعت شاتر بیشتر یا دیافراگم بیشتر – سمت راست نمودار قسمت های از مرکز نمودار افزایش خواهند یافت: دلیل این موضوع این است که تصویر دارای نور و سایه-روشن زیادی است.

هیستوگرام-تصویر-روشن

به همین ترتیب، با کاهش مقادیر تاثیرگذار در نور، سمت چپ نمودار بالا خواهد رفت: یعنی تصویر دارای سایه های بیشتری است.

-تصویر-تاریک

هنگامی که مقایدر نمایش داده شده در نمودار هیستوگرام به حدی زیاد باشند که به بالاترین نقطه برسند یا از نمودار خارج شوند، جزئیات در این منطقه به درستی ثبت نخواهند شد. مقادیر بیش از حد در سمت چپ به معنای جزئیات سایه ای است که شما از دست می دهید و مقادیر بیش از حد در سمت راست نشان دهنده نور شدید است. بنابراین ، نکته اصلی این است که اطمینان حاصل کنید تنظیمات نوردهی شما اجازه چنین اتفاقی را نمی دهد.


به یاد داشته باشید که صحنه های مختلف دارای هیستوگرام متفاوتی خواهند بود ، و وجود جزئیات بیشتر در یک طرف بیش از طرف دیگر مشکلی ندارد. در واقع ، اگر سعی کنید نوردهی خود را طوری تنظیم کنید که نمودار هیستوگرام بیشتر در مرکز باشد ، متوجه خواهید شد که بعضی از صحنه ها درست به نظر نمی رسند.

به عنوان مثال ، اگر در حال عکاسی در محیط برف هستید ، احتمالاً سمت راست نمودار برجسته تر باشد ، زیرا بیشتر صحنه دارای جزئیات سفید و روشنایی بیشتر از حد معمول است. اگر بخواهید نوردهی را طوری تنظیم کنید که نمودار هیستوگرام در حد وسط باشد، متوجه خواهید شد که برف و آن سفیدیها بیشتر به صورت خاکستری ثبت شده اند.

histogram-تصویر

هیستوگرام ابزار بسیار مفیدی در زمینه تنظیم نوردهی است، زیرا پس از درک آن ، دیگر نیازی به اعتماد به صفحه نمایش و LCD تعبیه شده در داخل دوربین نیست. می پرسید چرا؟ چون عکاسی بر اساس نمایشگر LCD اشتباه است!

تصویر ثبت شده نهایی و آنچه که در نمایشگر دوربین می بینید متفاوت خواهد بود. اگر شما براساس آنچه که در نمایشگر LCD می بینید، عکاسی می کنید و به نمودار هیستوگرام و اعداد نمایش داده شده در دوربین توجه نمی کنید هیچ وقت به تصویر حرفه ایی و دلخواه نخواهید رسید!

گاهی اوقات ممکن است تنظیم نوردهی بدلیل شرایط محیطی، کار دشواری باشد. مثلا هنگام عکاسی در فضای باز و زیر نور شدید آفتاب. اما با تسلط بر نمودار هیستوگرام می توانید تشخیص دهید که آیا به صحنه نوردهی مناسبی می دهید یا خیر؟

می توانید برای مطالعه بیشتر به مقاله تنظیمات وایت بالانس و انواع فلاش های دوربین سر بزنید.

نوشتن دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.